Author: bindellini@r6003studio.it

Hamptons

Hamptons, New York State
2022

Project: Michela Oliva

R6003 signed the interior design of an amazing villa in one of the most prestigious residential areas in the world: the Hamptons, that are the towns of East Hampton and South Hampton, New York high society’s favored destination for weekends and summer holidays.

The entire property consists of over 4000 square meters; the villa mixes typical materials of the area – such as cedar wood, a fundamental component of the façade – with design furnishings, mostly Italian. Particular attention was dedicated to the lighting project as well, mixing architectural lights with majestic, iconic pieces: in the double-height, double level hall, a wonderful chandelier by Lee Broom hangs like a light cascade to illuminate the spaces between the ground floor and the mezzanine.

Hamptons Villa – Entrance

Hamptons Villa – Garden Lounge Area
Hamptons Villa – Sitting Room
Hamptons Villa – Dining table with illumination details

Hamptons Villa – Dining table in natural light
Hamptons Villa – Entrance alley and garden

Materioteca MetroQuality

Milano
2022

Project: Michela M. Oliva
Project Development: R6003 Studio, Eleonora Bindellini, Francesca Gassani, Marta Palazzo

The Materioteca space, a project conceived by the Milanese architect Michela Oliva founder of R6003 Studio, is located in the exclusive Via Solferino, in the heart of Brera, within an elegant historic building, at the MetroQuality Milano showroom.

A tangible library of materials that collects more than 2,000 physical samples, it takes up about 150 square meters of the over 400 that complete the showroom.

A space where, in a single spot, one can find all the materials that make up the “skin” of a project. A cozy and intimate location, evocative in tone and light, dedicated to designers as an extension of their studio space, where they can choose the materials present in their projects with the fundamental experiential component of being able to touch the physical samples by hand.

 

Materioteca Metroquality – Mood board
Materioteca Metroquality – Second Room

The two large rooms into which the space is divided are joined together by a “library”, which occupies the length of the longest side of the rectangle. A wall of almost twenty linear meters welcomes the gaze of those who enter with a dense pattern of materials, shapes and colored finishes: a large material fabric that makes the visitor perceive the vastness of the collection.

Materioteca Metroquality – Consultation and meeting area
Materioteca Metroquality – Display tables

Amidst the absolute black of the walls the rigorous and clean lines of the light-colored birch cut-out furniture emerge (on which hundreds of samples are placed), which enhance the depth of the space, a guide for the visitor’s gaze who is helped to perceive the continuity of the rooms.

On the opposite side, the exhibition captures the attention of the beholder with a different language. In the first room, the protagonists are the large ceramic slabs, partly visible in real life and partly on video in real size. In the second room, however, the wall is dedicated to the display of “soft” materials.

In the lower part, a sequence of modules that alternate in a chessboard of solids and voids defines a “soft” world in which there is an exhibition of textile finishes and their possible processes.

At eye level, however, the exhibition transforms and comes to life in a gallery of seven mood boards, which provide a possible interpretation of the use of materials.

Materioteca Metroquality – Stairs and entrance

Such as in a boutique, the architecture and furnishings are not the end but the means at service of the product. Lighting played a key role in the design as well. One of the great challenges and peculiarities of the project was in fact the development of the theme of light which, even in an environment without natural light, allows you to observe the different materials while respecting the real colours, shades and finishes.

Eta Beta

Milan
2022

Project: Michela M. Oliva
Project Development: R6003 Studio
Engineering: Nalesso

Design as a mean to make the lives of space and objects’ users easier and more functional, as service for everyday life.

With Nalesso, observing the new needs and habits, R6003 created Eta Beta, a home-office concept, an important subject in the last years.

Eta Beta – Moodboard
Eta Beta – Open perspective

Eta Beta – Drawers detail
Eta Beta – Drawers

Juvara

Milan
2021

Project: Massimo Volonté and Michela M. Oliva

The challenge for R6003 was to preserve the original structure of 1910 apartment in the heart of Milan, while renovating, creating an eclectic atmosphere.

The wooden floors of the original living room and bedroom, effectively restored, have been assembled with gray marbles and a checkered black and white marbles.

The furniture is a combination of vintage pieces, from Liberty to the 50s, through nineteenth-century chairs and chandeliers recovered from a villa in the Florentine countryside.

The colors chosen for the apartment – light blue, powder blue and dark gray – embrace the art pieces of the house, including three large and perfectly restored Déco panels and a metal sculpture by Mario Sciortino.

A mix of styles that finds a pleasant and unexpected balance, a little gem in downtown Milan.

Juvara Apartment – Hallway
Juvara Apartment – Bedroom

Juvara Apartmenti – Entrance
Juvara Apartment – Kitchen
Juvara Apartment – Sitting Room

Cappelletto al contrario

Milan
2022

Project: R6003 Studio

The request was to bring into the store a welcoming dimension, typical of a Romagna house, without losing sight of the positive space function that brings out the product.
R6003 opted for materials whose colors recall the natural basic ingredients of the cappelletto, choosing material textures that evoke the patterns of artisanal pasta, rough and irregular.
The fabrics remind of raw tea towels and cotton aprons. Everything recalls the materials of old kitchens: wood, raw fabrics and the ceramic floors that recall the cement tiles.

Cappelletto al contrario – Waiting area

Cappelletto al Contrario – Mood board
Cappelletto al Contrario – Main hall
Cappelletto al Contrario – Display area
Cappelletto al Contrario – Freezers and fridges
Cappelletto al Contrario – Main hall
Cappelletto al Contrario – Cashier desk

Leoty

Leoty
2020

Concept: Michela M. Oliva

The concept was created for a yoga garments’ manufacturer and it is set to recall something between a ballet studio and a gym to practice aerial modern dance.

The main room is characterized by curtains forming ribbon elements and a continuous sine curve with their precious fabric.

The suspended hanging bars and shelves complete the wall furnishment.

The chandelier is ispired to the classic ones.

Leoty – Counter
Leoty – Sketch
Leoty – Counter
Leoty – Counter, lateral perspective